StartO mnieArtykułyReklamuj serwisPartnerzyMapa stronySzukajKontakt


Skład

Składnikami soków jest 19 owoców z całego świata, których głównym składnikiem jest jagoda açai. Całość jest skrupulatnie dobraną pod względem wartości biologicznych mieszanką soku z jagody açai + 18 owoców z całego świata dobranych do siebie tak, aby zaspokoić codzienną dawkę witamin, minerałów, węglowodanów i innych substancji, jakich potrzebuje ludzki organizm. 19 owoców mających największy wpływ na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu z legendarną jagodą açai na czele zostało starannie wyselekcjonowane przez zespół amerykańskich naukowców, lekarzy i dietetyków z pośród 200 różnych owoców.

 

Jagoda açai
Perłą w recepturze soku jest jagoda açai, rosnąca w jednym tylko miejscu na świecie - w Ameryce Południowej, na szczytach ogromnych drzew palmowych w głębi deszczowych lasów Amazonii. Jest bogatym źródłem białka, tłuszczów oraz niezbędnych witamin i minerałów. Szczególnie cennym składnikiem są polifenole. Açai zawiera ponad tuzin różnych typów polifenoli wśród, których najważniejsze są antocyjanidy nadające owocowi jego ciemnoczerwony, głęboko niebieski i fioletowy kolor oraz zapewniające szereg korzyści zdrowotnych potwierdzonych licznymi badaniami. Zawiera również duże ilości błonnika, wysoką ilość niezbędnych dla organizmu aminokwasów, wysoką ilość fitosteroli wspomagających kontrolę poziomu cholesterolu w organiźmie, niezbędną dawkę kwasów tłuszczowych. Zawiera bardzo niską ilość cukru. Ma najwyższy zarejestrowany wskaźnik antyoksydacyjny ORAC o wartości 1027 na każdy gram owocu (a nie na 100 gram owocu). Uznawane za owoc posiadający bardzo duże właściwości przeciwutleniające i obecnie jest postrzegane jako owoc mający najlepsze właściwości odżywcze ze wszystkich owoców na świecie! Uznany jako jeden z najlepszych produktów przeciw starzeniu się! Nie przestają o nim mowić media. Nazywany "super jedzeniem" lub "cudem natury", znajduje się na miedzynarodowych listach "TEN BEST SUPERFOODS". Owoc jest mały, okrągły, koloru purpurowego. Wygląda jak winogrono, ale jest mniejszy i bardziej ciemny. Ma duże nasiona i bardzo mały miąższ. Jest smukłą, wielo-łodygową rośliną, produkującą ciemne, fioletowe, okrągłe jagody. Każde drzewo wypuszcza ok. 3-4 łodyg. Na każdej łodydze znajduje się od 3 do 6 kilogramów owoców. Zbiera się je od lipca do grudnia. Smakuje jak dzikie jagody z odrobiną czekolady. Posiada wysokie walory energetyczne i zawiera więcej białka niż przeciętne jajko. Jagoda açai ma następujące właściwości lecznicze:

• Poprawia krążenie i zapobiega miażdżycy.
• Przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów.
• Wspomaga walkę z chorobami serca.
• Działa antyalergicznie.
• Zapewnia większą wytrzymałość i więcej energii na codzień.
• Wspomaga koncentrację.
• Pomaga na sen.
• Wspomaga trawienie.
• Poprawia sprawność seksualną.
• Wspomaga system odpornościowy i profilaktykę przeciwnowotworową.
• Hamuje procesy starzenia organizmu. 

Acerola (in. wiśnia z Barbadosu)
Jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych, np. w Brazylii, Madagaskarze, na Wyspach Kanaryjskich. W sprzyjających warunkach kwitnie i owocuje przez cały rok. W Polsce acerolę można trzymać w doniczkach, nie ma ona wysokich wymagań odnośnie gleby. Nie powinna być narażana na długotrwałe mrozy lub wilgoć. Owoce pojawiają się po 3-4 latach hodowli. Mające orzeźwiający smak owoce spożywa się na surowo, wytwarza się z nich również napoje, dżemy, soki. 100 g owoców zawiera 1400–2500 mg witaminy C, stąd ich wykorzystanie w przemyśle farmaceutycznym do produkcji preparatów zawierających naturalną witaminę C i pochodnych. Roślina może służyć do formowania drzewek bonsai. Jest bogata w witaminy i składniki obniżające poziom cholesterolu i ryzyko grzybicy. Spowalnia proces starzenia komórkowego i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie naczyń włosowatych, dzięki czemu:

• Wspomaga walkę z gorączką oraz czerwonką.
• Należy do środków ściągających.
• Wspomaga właściwe funkcjonowanie serca.
• Łagodzi objawy reumatyzmu. 

Camu camu
Tą egzotyczną roślinę można znależć w amazońskich lasach w Peru. Rośnie głównie na bagnistych terenach, a jej wysokość dochodzi do 3 metrów długosci. Roślina produkuje lekki owoc pomarańczowego koloru zbliżony wielkością do cytryny, który zawiera znacząca ilość witaminy C. Camu camu posiada sporą ilość naturalnej witaminy C, dostarczając ponad  1,800-2,500 mg witaminy C w kilogramie owocu. Jest bogata w witaminy, minerały, kwas aminokarboksylowy wchłonięty przez witaminę C; jest najlepszym źródłem potasu dajac ponad 700 mg na kilogram owoca! Moc, z jaką camu camu potrafi wzmocnić system odpornościowy i odbudowywać tkankę łączną, jest niemal legendarna. Posiada udokumentowane właściwości środka ściągającego, antyoksydantu i emolientu.
Właściwości Camu camu:

• Doskonale przeciwdziała przeziębieniom, chorobom  dziąseł i infekcjom jamy ustnej, zwyrodnieniom plamki żółtej.
• Pomaga w wytwarzaniu własciwego poziomu białych krwinek.
• Wzmacnia uklad krazenia i system nerwowy. 

Czarna borówka
Jest rośliną wieloletnią z rodziny wrzosowatych. Występuje w Europie i Azji, powszechnie w Polsce. Dorasta do 20 - 35 cm wysokości. Owoce tej krzewinki to czarne jagody z niebieskawym, woskowym nalotem. Zawierają garbniki (do 15%), kwasy (bursztynowy, jabłkowy i cytrynowy), pektyny, antocyjany, witaminy C i B1, karotenoidy. Borówki są niezwykle silnym antyoksydantem, znacznie wspomagającym zachowanie młodego wyglądu, zdrowego organizmu oraz bystrego umysłu. Borówki od dawna były używane, aby:

• Zapobiegać starzeniu.
• Zwiększać apetyt.
• Leczyć niestrawność.
• Wzmacniać naczynia krwionośne.
• Działać przeciwbiegunkowo, antyseptycznie, przeciwgorączkowo.
• Poprawiać pamięć.
• Zwalczać kaszel.
• Chronić układ krwionośny.
• Zapobiegać infekcjom przewodu moczowego.
• Zapobiegać astenopii i zwyrodnieniu plamki żółtej. 

Morela
Jest rodzajem rośliny z rodziny różowatych pochodzącej z Azji Centralnej i Wschodniej. Uprawia się ją w ciepłych obszarach strefy umiarkowanej. Osiąga maksymalnie wysokość 5 m (w zależności od pokroju). Owoce to kuliste pestkowce, pomarańczowe, z omszałą skórką. Są bardzo smaczne, spożywane w postaci surowej lub suszonej, kompotów, dżemów lub konfitur. Morele zawierają szeroką gamę antyoksydantów oraz niezbędnych składników takich jak błonnik, beta karoten, magnez, żelazo, fosfor, potas i witamina C. Zawierają najwięcej witaminy A wśród wszystkich owoców. W ich skład wchodzi również kwas salicylowy – główny składnik aspiryny. Składniki odżywcze w moreli potrafią obniżyć ryzyko wystąpienia chorób serca, wylewów, zaćmy i niektórych nowotworów. Błonnik rozpuszczalny utrzymuje odpowiedni poziom cukru w krwi i wpływa dodatnio na stabilność organizmu. Morelę wykorzystuje się w przypadkach:

• Chorób prostaty i leczeniu nadkwasoty.
• Chorób serca i układu krążenia.
• Profilaktyki przeciwnowotworowej.
• Zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. 

Aronia
Aronia czarna to krzew pochodzący z Ameryki Północnej należący do rodziny różowatych. Jako kuzynka jarzębiny nazywana jest jarzębiną czarnoowocową. Spotykać ją można równie często na terenach podmokłych, jak i bardzo suchych. Ma niewielkie wymagania glebowe. Krzewy dorastają do 3 m. wysokości, mają wyprostowane pędy, wytwarzają wiele odrostów korzeniowych. Owocami są jagody o barwie ciemnogranatowej, prawie czarnej i słodkawym, aromatycznym miąższu , pokryte delikatnym, meszkowatym nalotem. Sok z aronii charakteryzuje się wysoką zawartością antocyjaninów i związków flawonowych – pięć do dziesięciu razy więcej niż sok z żurawiny. Bogate składniki odżywcze soku takie jak antyoksydanty, polifenole, witaminy i minerały zawierają związki chemiczne wspomagające walkę z rakiem i chorobami serca. Aronia zawiera ponadto ważne dla zdrowia mikroelementy i bywa używana jako składnik diety przeciw cukrzycy. Owoce aronii czarnej, a także sok z nich można polecać w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia krwi, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Częste picie soku z aronii wzmacnia organizm, łagodzi przebieg cukrzycy, chroni błonę śluzową żołądka przed szkodliwym działaniem kwasu solnego i alkoholu. Jagoda ta ma także zbawienny wpływ na nasze żyły. Świetnie przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca, neutralizuje wolne rodniki oraz reguluje poziom cukru.

Najważniejsze składniki odżywcze aronii:

• Polifenole.
• Antocyjaniny.
• Kwas chinowy.
• Witaminy.
• Minerały.
• Związki flawonowe. 

Żurawina
Jest to drobna, płożąca krzewinka z rodziny wrzosowatych. Występuje w Europie, Ameryce, Azji w tundrze, a w Polsce na torfowiskach i borach bagiennych. Z tego powodu nazywana jest również jagodą błotną lub borówką błotną. Jej pędy rozłogowe osiągają długość do 1m. Ta roślina wytwarza mięsiste owoce, kwaśne w smaku o kulistym kształcie, czerwonej barwie, średnicy 1 cm. Jest bogata w czynne substancje roślinne (phytonutrients) i proantocyjanidy zapobiegające osadzaniu się (adhezji) na ściankach przewodu moczowego niektórych bakterii wywołujących infekcje. Właściwości antyadhezyjne żurawiny powstrzymują również bakterie wywołujące choroby dziąseł oraz wrzody żołądka. Żurawina jest także cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu zaleca się sok z żurawin na przeziębienia. Żurawiny używa się do:

• Leczenia zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej.
• Hamowania rozwóju komórek nowotworowych.
• Leczenia niestrawności.
• Zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia.
• Wzmacniania odporności organizmu.
• Obniżania ryzyka wrzodów oraz chorób serca.
• Poprawy stanu dziąseł. 

Kiwi
Aktinidia chińska i jej owoce kiwi, początkowo nazywane agrestem chińskim jest rodzajem drzewiastych pnączy należących do rodziny aktinidiowatych. Pochodzi z Chin. W końcu XIX wieku Nowozelandczkom drobne włoski na skórce owocu przypominały puch piskląt ptaków kiwi i temu właśnie zawdzięczamy jego nazwę. Jest rośliną dwupienną - na osobnych roślinach występują kwiaty męskie i żeńskie. Jej pędy w sprzyjających warunkach klimatycznych, dorastać mogą nawet do 8 metrów długości, ale na plantacjach najczęściej są przycinane i nie przekraczają 2 metrów.  Owocem są owalne, owłosione, wielkości kurzego jajka. Pod zielono-brązową, pokrytą delikatnymi włoskami skórką znajduje się zielony, soczysty miąższ o słodko - kwaskowatym smaku, a w nim liczne drobne czarne nasiona, które otacza białe jądro osnówki. Owoc kiwi spożywa się na surowo, dodaje do sałatek lub wykorzystuje do produkcji marmolady lub napojów. Zaletą kiwi jest, iż nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim 90% witaminy C. Naukowcy są zafascynowani właściwościami tego owocu w ochronie DNA komórek przed niszczącym działaniem utleniaczy. Obfitujący w substancje roślinne (phytonutriens) owoc kiwi zdobył sobie sławę, jako środek przeciwzakrzepowy, w swej funkcji ochrony systemu krwionośnego konkurencyjny dla aspiryny i dużo smaczniejszy. Kiwi posiada bogaty zasób witaminy E, A oraz C, mikroelementów i błonnika. Znany jest dobroczynny wpływ owocu kiwi na przebieg leczenia uszkodzeń DNA, problemy ze wzrokiem oraz na choroby układu krążenia. Pochodzącego z Chin kiwi używa się również do:

• Ochrony DNA przed wolnymi rodnikami (czyli obniżania ryzyka wystąpienia nowotworów).
• Regulowania poziomu cholesterolu.
• Obniżania poziomu trójglicerydów we krwi.
• Ochrony przed chorobami serca i zmianami miażdżycowymi.
• Wspomagania oczyszczania organizmu z toksyn.
• Leczenia i zapobiegania zwyrodnieniu plamki żółtej. 

Liczi
Liczi chińskie zwane także śliwką chińską lub bliźniarką smaczną - gatunek drzew tropikalnych z rodziny mydleńcowatych, pochodzący z południa Chin. Długowieczne zimozielone drzewo średniej wielkości ok. 10-12 m. (żyje ok. 1300 lat). Owoce to podłużne, owalne pestkowce, podobne kształtem do maliny lub truskawki, zebrane w grona. Brązowo-czerwona, krucha, pokryta tępymi, kolczastymi brodawkami skórka, skrywa smakowity miąższ. Miąższ zawiera ok. 25% cukru, dużą ilość witaminy C, kwasy organiczne. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi się kompoty, syropy, dodaje się do sałatek. Można je też zamrażać. Znane są również w wersji wysuszonej jako orzeszki liczi. Tropikalna śliwka z południowych Chin wykorzystywana dotychczas jako produkt kulinarny, zyskuje coraz większą popularność w medycynie. Ten niskokaloryczny owoc zawiera więcej witaminy C (72 mg na każde 100 g owocu) niż owoce cytrusowe, tyle błonnika co jabłko i poziom potasu porównywalny z bananem. Badania opublikowane w Toxicology and Applied Pharmacology wykazały, ze liczi posiada wyjątkowe właściwości hamujące rozwój raka piersi. Może również pomóc na:

• Dolegliwości układu pokarmowego.
• Wzmocnienie odporności organizmu.
• Ogólne samopoczucie. 

Leśna jagoda
Jagoda leśna to niska krzewinka z rodziny wrzosowatych o drobnych, czarnych owocach. Owoce jagody zawierają duże ilości antocyjanów usprawniających pracę układu krążenia i chroniących organizm przed atakiem drobnoustrojów. Dezynfekują układ moczowy, zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych, działają ściągająco oraz działają korzystnie na wzrok. Posiada ogromne właściwości antyoksydacyjne. Od dawna stosowana w medycynie jako lek na choroby oczu. Najnowsze badania wykazują, że jej właściwości antyoksydacyjne mogą być efektywną ochrony organizmu przed działaniem wolnych rodników i powstawaniem komórek nowotworowych. Spokrewniona z borówką, leśna jagoda wzmacnia naczynia włosowate oka. Znany jest pozytywny wpływ jagody na zwyrodnienie plamki żółtej, kurzą ślepotę oraz schorzenia oka wywołane cukrzycą. Jagód używano dla:

• Uregulowania zaburzeń miesiączkowania.
• Zwalczania biegunki.
• Przeciwdziałania zaburzeniom trawienia.
• Leczenia anginy.
• Leczenia kamieni w pęcherzu moczowym.
• Leczenia wylewów podskórnych.
• Leczenia infekcji dróg moczowych
• Wzmacniania naczyń włosowatych.
• Odbudowy i wzrostu kolagenu.
• Przeciwdziałania przemęczeniu organizmu.
• Zwalczania kaszlu. 

Owoc naszi
Niewiele wiadomo o pochodzeniu tego orientalnego owocu. Przypuszcza się, że pojawił się przynajmniej 3000 lat temu w Chinach. Uprawiano go tam i spożywano przez wieki, a w zamierzchłych czasach mogli go jadać tylko najzamożniejsi chińscy arystokraci. Nashi jest bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i wielu innych niezbędnych minerałów. Posiada również wysoki poziom kwasu foliowego (witaminy B9), niezbędnego do prawidłowej przemiany materii oraz produkcji czerwonych krwinek.

  
Suszone śliwki
Dzięki zawartości sorbitrolu suszone śliwki doskonale utrzymują wilgoć, dzięki czemu są nieocenionym składnikiem ciast, mięs oraz sałatek, nadając im pożądaną wilgotność i przedłużając trwałość wypieków. Bogate w błonnik suszone śliwki ułatwiają spalanie tłuszczu. Na zawarte w śliwkach pektyny nasz organizm bardzo szybko reaguje uczuciem sytości, dlatego też warto zastąpić nimi odchudzające farmaceutyki. Są bogate nie tylko w minerały i fenole, ale i w antyoksydanty, dzięki czemu posiadają wyjątkowo wysoki współczynnik ORAC. Proces suszenia śliwek zwiększa zawartość antyoksydantów ponad sześciokrotnie! Naukowcy uważają, że dzięki spożywaniu suszonych śliwek można niezależnie od wieku zapobiegać chorobom wynikającym z procesów starzenia organizmu. Suszone śliwki są szczególnie skuteczne dla:

• Zwiększenia gęstości mineralnej kości.
• Sprawnego funkcjonowania jelit.
• Obniżenia ciśnienia tętniczego.
• Spalania tłuszczu.
• Oczyszczania wątroby.
• Obniżania poziomu cholesterolu.
• Leczenia choroby uchyłkowej jelit.
• Obniżania ryzyka wystąpienia nowotworów związanych z estrogenami (głównie nowotworów kobiecych). 

Granat
Granatowiec właściwy to gatunek drzewa lub ciernistego krzewu należący do rodziny krwawnicowatych. Występuje na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na wybrzeżu Morza Śródziemnego i w krajach Kaukazu. Jest krzewem (2-4 m. wysokości), zimozielonym w krajach tropikalnych, w Europie zrzucającym owalne liście. Owoce jagodowe zwane granatami mają kulisty kształt. Pokryte są twardą skórzastą łupiną , z kielichem pozostającym na wierzchołku. Wewnątrz owoców znajduje się czerwony jadalny miąższ, a w nim 400-700 jasnobrązowych pestek, również jadalnych. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności i siły rozrodu roślin (podnosi doznania erotyczne). Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu. Sok ten jest jednym z najsilniejszych istniejących antyoksydantów. Wykazano jego niezwykłą skuteczność w oczyszczaniu ścianek naczyń krwionośnych z kaszaków. Zawiera więcej polifenoli niż jakikolwiek inny napój. Polifenole w owocach granatu posiadają udowodnione naukowo właściwości, zapobiegające i wspomagające leczenie:

• Ataku serca.
• Udaru mózgu.
• Cukrzycy.
• Zaburzeń ciśnienia krwi.
• Wszelkiego typu zaburzeń funkcjonowania jelit.
• Stanów zapalnych szczególnie w artretyzmie.
• Chorób wywołanych przez pasożyty.
• Infekcji bakteryjnych i grzybicznych. 

Gruszka
Gruszka jest rodzajem w większości niewielkich drzew z rodziny różowatych. Gruszki znano od wieków. Z całą pewnością uprawiano je 3000 lat temu w zachodniej Azji. W swej "Odysei" Homer nazwał gruszkę "darem bogów", a na dworze Ludwika XIV serwowano je jako egzotyczne danie. Jako jeden z niewielu owoców mają jod, co powoduje, że pozytywnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy i zapobiegają chorobie Bassedowa. Świeża gruszka to ok. 85 % wody, średniej wielkości owoc ma 60 kalorii. Spożycie gruszek wpływa korzystnie na:

• Ochronę organizmu dzięki antyoksydantom.
• Stan serca.
• Układ nerwowy.
• Ochronę wzroku.
• Utrzymywanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
• Zwalczanie zakażeń.
• Przemianę materii.
• Trwałość naczyń włosowatych.
• Proces odbudowy tkanek.
• Leczenie ran i sińców. Ochronę błony komórkowej.
• Funkcjonowanie jelit.
• Proces oczyszczania okrężnicy ze szkodliwych substancji. 

Ciemne winogrona
Winogrona zawierają bardzo dużo cukru gronowego, który przenika bezpośrednio do krwi, działają więc wzmacniająco na organizm i pomagają szybko regenerować siły, mają dodatni wpływ na układ krwionośny i system naczyniowy. Warto wiedzieć, że winogrona ciemne, w odróżnieniu od białych, zawierają sporo bioflawonoidów, znanych jako dobre przeciwutleniacze. Z tego względu lekarze zalecają je w profilaktyce chorób nowotworowych. Składniki soku winogronowego stanowią bardzo silne źródło antyoksydantów potrafiących obniżyć ryzyko wystąpienia nowotworów, udaru mózgu, chorób serca i utraty pamięci. Dobroczynne działanie soku z winogron jest szczególnie znaczące dla:

• Powstrzymywania procesów starzenia.
• Ochrony antywirusowej i antybakteryjnej.
• Ochrony przed zapaleniami.
• Utrzymywania w zdrowiu układu krwionośnego.
• Zapewnienia organizmowi potrzebnej dawki antyoksydantów.
• Zapewnienia elastyczności naczyń krwionośnych.
• Dobrej kondycji mózgu, skóry oraz oczu. 

Jasne winogrona
Winorośl to długowieczne pnącza (wiek nawet do 100 lat) z wąsami czepnymi z rodziny winoroślowatych. Owocami są jagody nazywane winogronami o 2 do 4 nasionach. Regularnie spożywane regulują przemianę materii i odkwaszają organizm. Podobnie jak ciemne winogrona są bogatym źródłem antyoksydantów, szczególnie witaminy C oraz błonnika, wspomagając ochronę organizmu przed:

 

• Chorobami serca.
• Schorzeniami układu pokarmowego. 

Maracuja (in. owoc passion)
Męczennica jadalna (Passiflora edulis Sims) jest gatunekiem rośliny z rodziny męczennicowatych. Nazwa owoc passion pochodzi z łaciny gdzie słowo passio oznacza cierpienie, flos - kwiat. Swoją nazwę rodzajową nosi przez to, że części kwiatu tego pnącza przypominają narzędzia męki Chrystusa (prątniczki - koronę cierniową, pylniki - młoty, znamiona słupka - gwoździe, liście - lance i wąsy czepne - sznury). Uprawia się ją w krajach tropikalnych. Owoce maracuja są w kształcie jajowatym lub okrągłym o długości 5–6 cm, żółtawą lub brunatną skórką i kwaskowatym, aromatycznym miąższem. Ten pasjonujący owoc jest bogaty w błonnik oraz witaminy i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, potas, sód, siarka i witamina B. Jego historia sięga czasów biblijnych, a współcześnie jest używany jako środek nasenny, uspokajający oraz łagodzący nadpobudliwość u dzieci. Rdzenni mieszkańcy lasów tropikalnych od pokoleń używali tego owocu jako:

• Środka zapobiegającego chorobom serca.
• Leku na astmę.
• Środka zapobiegającego chorobom dróg oddechowych.
• Środka do leczenia infekcji przewodu moczowego.
• Łagodnego środka moczopędnego. 

Goji (in. azjatycka wilcza jagoda)
Kolcowój pospolity gatunek rośliny należący do rodziny psiankowatych. Jest krzewem o wysokości 1 do 3 m. o łukowato zwisających gałązkach pokrytych kolcami. Ta roślina pochodzi z mongolskich i tybetańskich Himalaji z terenów od wieków nie skażonych zanieczyszczeniami cywilizacyjnymi bądź pestycydami. Owoce Goji to podłużne, czerwone jagody o długości do 2 cm. Są tak delikatne, że aby ich nie uszkodzić przy zbiorze – strząsa się je z krzewu, a nie zrywa. Jagoda goji była od tysiąca lat znana w Chinach jako "szczęśliwa jagoda". Zawiera potężną mieszankę antyoksydantów i polisacharydów, wspomagających działanie systemu odpornościowego. W skład jagody goji wchodzi ponadto osiemnaście aminokwasów i dwadzieścia jeden mikroelementów. Jagoda goji, podobnie jak açai, jest znana jako środek wspomagający sprawność seksualną. Do licznych dolegliwości, na które pomaga jagoda goji, nauka zalicza:

• Uszkodzone DNA.
• Choroby układu krążenia.
• Zapalenie stawów.
• Stan ciągłego zmęczenia.
• Bóle głowy.
• Problemy ze wzrokiem.
• Bezsenność.
• Zaburzenia funkcjonowania seksualnego.
• Problemy z cerą oraz choroby skóry.
• Odwodnienie. 

Banan
Bananowiec jest rodzajem byliny z rodziny bananowatych. Jego owoce banany to podłużne, mączyste jagody, przeważnie zakrzywione. Niezwykłość tej rośliny polega również na tym, że po wydaniu owoców, bananowiec właściwie obumiera. Należy więc ściąć jego łodygę, a roślina kontynuuje swój wzrost za pomocą odrostów. Jednorazowo bylina może wytworzyć aż 400 owoców. Banany są owocem często niedocenianym – niewiele osób zdaje sobie sprawę z ich znacznych walorów zdrowotnych. Banan jest jedynym owocem, który nie rośnie na drzewach ani krzewach, ale na ogromnej roślinie zielnej spokrewnionej z lilią i orchideą. Spożycie bananów pomaga zapewnić:

• Ochronne działanie antyoksydantów.
• Ochronę przed chorobami serca.
• Lepsze ciśnienie krwi.
• Lepszą przemianę węglowodanów.
• Łagodzenie chorób wrzodowych.
• Lepszą pracę mięśni.
• Ochronę przed nadmierną kwasowością krwi.
• Lepszą przemianę białka.
• Poprawę koncentracji i pamięci.
• Odpowiednią dawkę energii.
• Zaspokoić zapotrzebowanie na cukier.
• Poprawę nastroju.
• Lepszy sen.
• Ulgę przy biegunce i zaparciach.
• Zwiększenie produkcji kolagenu.
• Uspokojenie nerwów.


Wszystkie te owoce znajdziesz oczywiście w sokach Naszej Firmy !

 
Podoba Ci się tu ? - Poinformuj znajomych !

Serwis istnieje
od 01.12.2008r.

Logowanie



Ankieta

Jak dowiedziałeś się o stronie?
 

Statystyki serwisu

Użytkowników : 5
Artykułów : 89
Odsłon : 322956
Naszą witrynę przegląda teraz 2 gości 
Kanał RSS

zarabianieskuteczne.pl