ORAC |
Wpisany przez Piotr Idzik | |
czwartek, 15 kwietnia 2010 17:57 | |
ORAC ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbance Capacity), to zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych. Jest miarą pojemności antyoksydacyjnej oznaczanej dla produktów spożywczych, które charakteryzują się zawartością przeciwutleniaczy. Wartości ORAC dla większości owoców i warzyw zostały określone przez standardowe laboratoria i opublikowane w naukowych czasopismach. Najprościej rzecz ujmując jest to naukowy sposob, który określa "jak dobrze antyoksydanty pomagaja naszemu ciału bronić się przed wolnymi rodnikami". W dzisiejszym, zabieganym, wysoce uprzemysłowionym świecie praktycznie niemożliwe jest uzyskanie takiego stężenia składników odżywczych, które pokrywałoby dzienne zapotrzebowanie organizmu na te substancje. Jagoda açai jest tym owocem, który może nam pomóc w osiągnięciu stanu pełnego zdrowia na poziomie komórkowym. Açai jako antyoksydant osiąga wartość ORAC równą 1026 jednostek na jeden gram. Wynik został potwierdzony przez Laboratoria Brunswick, znane jako najlepsze w branży laboratoria badające i oceniające wartość antyoksydantów. Tym samym ten niezwykły owoc znajduje się na szczycie zestawień ORAC. Soki z açai mają 15 razy więcej pojemności antyoksydantów niż borówki i 20 razy wiecej niż maliny i winogrona, które były uważane za najbardziej skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. Żurawina, uważana niegdyś za rekordzistę w wartości ORAC, osiąga zaledwie 94 jednostki na jeden gram! Jak widać na powyższym wykresie, jagoda açai nie ma sobie równych odnośnie zawartości przeciwutleniaczy. Jest to prawdziwy dar natury, a ze względu na swoje właściwości i zwiększającą się popularność açai nazywana jest "brazylijską żyłą złota". Jedynym problemem jest to, że nie można jej kupić w warzywniaku. Słowa kluczowe:oracmonaviewellnessmlmnetwork marketingzarabianie w interneciepieniądzedochód pasywnyniezależność finansowa
|